From den 19 augusti byter SJ ut maten i 1 klass på SJ Snabbtåg.
Samtidigt försvinner förrätten och efterrätten och kvar blir en kall huvudrätt som varierar enligt ett rullande schema.
Rätterna som kommer att rotera är
– Inkokt lax med krämig dillpotatis och pressgurka
– Svensk rostbiff med potatissallad
– Svensk kyckling med Västerbottenrisotto gjord på risoni
– Kallrökt lax med äggsallad
Och som vegetariska/glutenfria alternativ.
– Pulled oumph (sojaprotein) med morot- och sellerisallad
– Örtpotatis med oumph (sojaprotein)
Oumph, en relativt ny soyaproteinprodukt på den svenska marknaden men som nu är på stark frammarsch.
Andra som testat oumph tyckte att det var väldigt gott. Serverades grillat och uppskuret som en skivad kalvfilé. Bra konsistens och mycket gott
En annan nyhet är smörrebröd; tre klassiker med gubbröra, kycklingcurry och rostbiff med pepparrot.
Den klassiska räksmörgås finns förstås kvar att förbeställa.
Skall bli spännande att testa den den nya maten som låter spännande.
Det behövs verkligen ny mat på SJs snabbtåg efter haveriet med dom senaste trerättersmenyerna som ratades av resenärerna.
Synd att förrätten och efterrätten försvinner vilket säkert resenärer med SJ Årskort Guld kommer att att ha synpunkter på.
Senast men skar ned på frukosten erbjöds resenärerna ersättning så säkerligen blir det aktuellt med detta även denna gång.
Tack Tobias för den kompletterande informationen.
augusti 13, 2015 kl. 6:44 e m |
Vad jag förstod, så blir det kall huvudrätt OCH en dessert.
augusti 13, 2015 kl. 6:50 e m |
Hoppas att du har rätt men läser man SJs pressmeddelande så står det bara att det blir en huvudrätt.
Men man kanske har missat att ta med detta med desserten.
augusti 14, 2015 kl. 2:36 e m
I SJ:s kundforum anges att det kommer att ingå en efterrätt.
augusti 14, 2015 kl. 7:10 e m
Så bra då . . . men . . . . varför står det inget om detta i pressmeddelandet?
Att dessert ingår trots att det inte står något om det men att förrätt inte ingår är lite ologiskt.
Nåväl, det är bara att avvakta till den 19 augusti och kolla vad som dukas fram. 🙂
augusti 13, 2015 kl. 6:59 e m |
Vi hoppas på dessert. Alltid gott med något litet sött 😉
augusti 13, 2015 kl. 7:05 e m |
Så sant så . . . 🙂
augusti 13, 2015 kl. 10:05 e m |
Så köpte man en trerättersmeny för 150 spänn för att få höra denna nyhet… -.-
augusti 13, 2015 kl. 10:06 e m |
Men åker du före den 19/8 är du säker . . . .
augusti 14, 2015 kl. 9:37 f m
Njä, jag åker 26/10…
augusti 14, 2015 kl. 7:12 e m
Tja, får du inte vad du beställt är det bara att reklamera så får du med stor säkerhet kompensation.
Det brukar aldrig vara något problem.
augusti 15, 2015 kl. 10:54 e m |
Ingen som har synpunkter på att det nu handlar om kalla rätter. Ironiskt att dessa lanseras när sommaren lider mot sitt slut, för de känns onekligen mer ämnade som lätt ”sommarmat”.
Priset justeras hoppas jag, eller är det som vanligt att man betalar ”mer för mindre”. Kommer porslinsservisen vara kvar, eller blir det som med den nya ekologiska och ”miljövänliga” frukosten som serveras i så mycket plastförpackningar och engångsmaterial att det känns som man lämnar kvar en hel soptipp på bordet när man är klar.
Detta väcker onekligen många frågor.
augusti 16, 2015 kl. 9:35 f m |
Det är garanterat kopplat till den bemanningsprocess för verksamheten
ombord, som nu ska gå in i fas 2.
Fas 1 innebar två-bemannat på direkttågen utan stopp, fas 2
betyder säkerligen att även snabbtåg med flera stopp längs med linjen kommer att två-bemannas.
Då finns det inte en chans, att personalen skulle ha tid att bevaka
uppvärmning av mat.
Personligen tycker jag att rätterna verkar fräscha, och äter hellre lite kall lax på porslin, än plågas av doften av dålig lax som blivit uppvärmd i en folielåda.
augusti 16, 2015 kl. 9:48 f m |
Har lite svårt att riktigt hålla med ditt resonemang att det är bättre med bra kall mat än dålig varm.
Om en restaurang har problem med kvaliteten på maten bör man i första hand åtgärda kvalitetsproblemen istället för att sänka ambitionen.
Man har tidigare lyckats med att servera god mat så varför ge upp nu och sänka ambitionen?
Sedan tror jag att resenärer med Årskort Guld ser en problematik att man sänker ambitionen på mat som man redan betalat för.
Snart åker jag på en kortare All Inclusivesmester till ett ställe där jag varit tidigare och som har supergod mat.
Om man där skulle ersätta den goda maten med kalla rätter skulle jag som All Inclusivekund direkt reklamera resan.
Så att sänka ambitionen och speciellt för kunder som redan betalt för varm mat med förrätt, varmrätt och dessert är inte OK.
Inte OK vare sig för SJ eller för kunderna.
augusti 16, 2015 kl. 2:25 e m
Jag har åkt första klass några gånger tillika min flickvän och både hon och jag har valt att välja bort den goda maten(huvudrätten) som SJ serverar vid sittplatsen pga dessa foliepaket som inte ens kommer upp till en lokal pizzerias kundkrav i Rinkeby när de tog bort porslinet. Efterrätten är ett hån mot kunderna och även om jag upplevt förrätterna som mycket goda så tycker jag det är positivt att de lägger sitt krut på huvudrätten.
Tycker till skillnad från dig att det är bättre med bra kall mat(det finns) än varm upplagt på folie(det om något borde reklameras).
Sen håller jag med om att det är synd att SJ AB våldtar sitt finaste koncept som slår flyget med hästlängder i södra och mellersta Sverige och de har nog hyvlat lite(?) för mycket
augusti 16, 2015 kl. 10:07 f m |
Man har väl i första hand betalat för ett årskort med fritt resande, inte för ett kort med fri mat.
augusti 16, 2015 kl. 10:19 f m |
Maten är inte fri utan ingår i det merpris som man betalat för Årskort Guld. 🙂
På samma sätt som merpriset 4.500 för All Inclusive på min kommande semester.
augusti 16, 2015 kl. 7:05 e m |
Tillbaka på resa igen efter semestern, och får åter igen en ”dagens rätt” som är fullständigt oätbar. Det hjälper inte att döpa om ”3-rätters” till ”dagens rätt”, instämmer med tidigare kommentar att man måste ta hand om grundproblemet där maten inte håller tillräckligt hög kvalité. Det går inte att rättfärdiga 145:- för den brickan, det är bättre att gå till bistron och ta en micro-rätt men den är INTE den servicenivå jag vill ha i första klass.
Under semester har jag flugit både inom Sverige, Europa och USA och i alla fall är servering och kvalité långt över det som serveras på tågets första klass. Hur kan det vara så svårt? Flygets värsta fiende är vikten men de har ändå med sig både glas, porslin och till och med is att lägga i glasen från vagnen. Tåget har en unik möjlighet att erbjuda en matprodukt eftersom några extra hundra kilo last knappast kan kosta betydligt mer att ta med, jämfört med flyget.
Reser hem igen på onsdag den 19:e och ser fram emot att få testa den nya menyn, och faktum är att jag hellre har EN rätt med hög kvalité än att sprida graserna i flera små skålar som varken blir hackat eller malet.
augusti 23, 2015 kl. 6:06 e m |
Söndag igen.. Har nu testat två av de nya rätterna, rostbiff i onsdags och just precis även kallrökt lax. Båda rätterna är enorma förbättringar jämfört med tidigare aluminiumlådor! Rostbiffen var saftig och hade bra smak av just rostbiff, och laxen var en uppskalad variant av det som var en liten förrätt på brickan tidigare men med rejält bra smak och fina bitar. Hoppas att resterande rätter håller samma kvalité som dessa och att det inte bara är en tillfällig topp utan att det håller i sig även framöver.
augusti 20, 2015 kl. 8:50 e m |
Tror det handlar rätt mycket om logistik och utrymmen. Cateringbasen på Cst blev väldigt liten 2005, inte mycket att göra åt idag. Lite perspektiv:
http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/travel-truths/11813923/The-secret-world-of-airline-meals.html
augusti 20, 2015 kl. 9:02 e m |
Tack för en mycket intressant länk.
september 2, 2015 kl. 1:03 f m |
Jag fick det vegetariska ”oumph” idag, det var mycket gott. Som rostbiff. Men att de slutat med varm mat i 1 klass är lite av en… kalldusch! Men det går tydligen att få varm mat i bistron istället.
september 3, 2015 kl. 5:45 f m |
Skall testa både dom vegetariska och glutenfria alternativen i veckan och återkommer med mina reflektioner.
Ser dock med spänning fram emot att testa bla ”oumph”.
september 3, 2015 kl. 12:44 e m |
Har testat alla de övriga rätterna, och tycker de har en fin friskhet över sig. Rena och tydliga smaker. Och snart kommer det ännu fler rätter. Ändringen från 3 till 2 rätter köper jag, då storleken på ”huvudrätten” ökat med 60 gram ( enligt produktbladet ). I bistron sker en stor lansering av ”nytt” sortiment inom de närmaste månaderna.
september 3, 2015 kl. 12:57 e m |
Skall testa både dom vegetariska och glutenfria alternativen på fredag och återkommer med mina reflektioner.
Ser med spänning fram emot att testa bla ”oumph”.
september 4, 2015 kl. 6:40 f m |
Tur att iaf efterrätten är kvar 🙂