Nyheter i bistron på svenska och norska tåg

Nya leverantörer är Grön ko

Utbudet i bistron på SJs tåg kommer enligt uppgift från välunderrättat håll att förnyas den 4 november med ett inslag av "plockmat" ombord.

Man ska kunna plocka ihop sin egen rätt efter tycke och smak. Sallad, eller grytbas, kyckling eller vegetariskt. Färska smoothies och juicer.

Nya leverantörer är Grön ko och Spoon ( nygammal leverantör ).

Utbudet skall vara både ekologiskt och kravmärkt.

Tidigare har man förnyat sortimentet med speciell barnmat ( pannkakor och kycklingspett ), tagit bort spriten ( enigt envisa rykten är det senare en konsekvens av det första ) och ersatt lättölen med kommande nollöl.

Det blir med andra ord spännande att resa och äta med SJ from den 4 november.

Även NSB har också förnyat sina menyer och satsar på bla norsk husmankost som Lapskaus och Rømmegrøt och spekesnacks.

Norsk husmanskost på norska tåg

Mer beresta tågresenärer kan säkert berätta både vad det är och hur det smakar.

Kul att man satsar på maten på tågen på bägge sidor om kölen – ehuru med lite olika fokus.

Tack Tobias för tipsen ny mat på SJ-tåg och Thomas för husmanskost på norska tåg.

Annonser

17 svar to “Nyheter i bistron på svenska och norska tåg”

 1. Martin Says:

  Jag kan inte säga att jag kommer att sakna spriten. Det är ovanligt att jag tar något dylikt ute. Undantaget är väl någon enstaka gång på Tennstopet när det beställts sillbricka. Annars tar jag i och för sig gärna en wirre hemma, men den brukar nog vara större än 5 cl. 😛

  Matkonceptet låter ju som en intressant idé, men här får nog verkligheten verkligen utvisa hur det ter sig när man står där i bistron. 🙂

  Lapskojs var det lääänge sedan jag åt och då var det den mer svenska varianten. Om jag mot förmodan skulle åka NSB så skulle jag nog testa i alla fall. Vad den andra kreationen är för något kan jag inte positionera…

  Sådär helt apropå med Rioja i glaset och lite nybakat franskt bröd som fått en rejäl omgång S:t Agur på sig. Det lär vi nog inte få se på SJ:s tåg. 😉

 2. Tobias Says:

  Det enda som retar mig, är att Grönstedts försvinner. Till priset av 75:- för 5 cl har den varit ett fynd, som är mycket svårt att hitta till
  samma facila 15 kronor per centiliter. Brukar ligga på 20 – 25 kr
  per cl.

 3. Tobias Says:

  @ Martin. Testa med en lite tyngre Amarone nästa gång 😉

 4. Karl-Gunnar Says:

  Jag förstår inte varför jag inte skall kunna få en konjak till kaffet eller en whisky före maten. Vem störs av det? Det är ju en av fördelarna att pendla med tåg istället för med bil. Jag har aldrig under alla år jag pendlat i första klass sett någon som missbrukat detta.

  • arskortguldsj Says:

   Tror på att man har ett utbud av mat riktat mot barn och då kan man inte samtidigt servera sprit.

   Förmodligen säljer man mer av maten till barn än sprit så även detta kan vara ett skäl till att man tog bort spriten.

   Men i första hand tror jag att det ”barnmaten” som är skälet till att du inte kan få dig en konjak till kaffet.

   Blå tåget har dock fullständiga rättigheter och där kan du få både en eller två konjak till kaffet.

 5. johankaly Says:

  Jag har tidigare varit i kontakt gällande den nya menyn. Men personen som jag pratade med visste inte mycket och hade inget konkret att säga. Men när du skriver ”plocka ihop sin egen rätt”.

  Menar du då att SJ kommer ha en meny som består av mindre förpackningar innehållande sallad, grytbas, kyckling vegetariskt etc. Så att man ska plocka ihop en bricka med det man vill blanda?

 6. Thomas Rådén Says:

  Rømmegrøt, från wikipedia:

  Römmegröt är en norsk specialitet. Det är en vetemjölsgröt, som kokas med sur grädde tills fettet frånskiljs som smält smör, som simmar ovanpå. Gröten kan antingen ätas med kanel och socker som den är, eller utan kanel och socker som garnityr till någon huvudrätt, exempelvis kokt fisk.

  Den sura smaken från grädden slår tydligt igenom, varför somliga har svårt för rätten. För andra är det en delikatess.

  Rømme är ungefär detsamma som gräddfil, fast med betydligt högre fetthalt, cirka 35 procent. Förr lät man grädde surna ”på naturlig väg”, men nu för tiden tillverkas den genom att man på ett mejeri tillsätter noga kontrollerade bakteriekulturer.

  ”Spekesnacks” är en speciell enbärsrökt älgkorv, som äts till. Det passar också bra att äta allt detta med tunnbröd till. Smaskens.

 7. Thomas Rådén Says:

  Men, frågan är då om ”souvas” fortfarande är tillgänglig på norrlandståget?

 8. Tobias Says:

  4 november vet vi, kanske innan, om man stöter på någon ombordare som har fått provsmaka.

 9. Tobias Says:

  Jag hörde att det skulle vara så, men att den skulle hämtas i bistro?

  • arskortguldsj Says:

   Låter oroande.

   Att springa med brickor med varm mat igenom ett krängande tåg är ingen höjdare.

   För personer med rörelseproblem är det helt enkelt inte något alternativ.

 10. Olof Samuelsson Says:

  Plockmat är ett fint ord för en salladsbar. Jag undrar dock om de kommer ta lösviktspriser på salladerna med tanke på att man skall kunna utöka med kyckling eller räckor. Ska bli intressant även och se om det kommer bli knöckat i bistron för att alla ska plocka ihop sin egna sallad, väga dom och sedan betala dom. Det som jag tycker är bra är att man förnyar kassasystemet så man slipper ta med sig medlemskortet till bistron. Räcker ju idag med att uppge sina åtta sista siffror på priokortet men det kommer definitivt underlätta betalningen från att kräva tre kort om man betalar med kort till bara två. Hade varit trevligt om de återinförde avisering via prio-kortet alternativt att de förnyar det på liknande sätt så man bara aviserar med sin legitimation. Är dock lite tråkigt att man skall behöva vänta fram tills december för att få in sina prio-poäng på kontot, kommer bli en massa kvitton man får hålla reda på nu under november.

 11. Tobias Says:

  Ingen salladsbar. Det tillåter inte logistiken eller hanteringen eller hygienen ombord. Små förpackningar av utbudet, som kommer variera över tid. Vill du bara ha en portion sallad och två kycklingspett, så går det bra. Är du sugen på en mustig höstgryta
  med ris, så finns den möjligheten. Plus färska smoothies, grönsaksdipp och annat trevligt. Men ingen salladsbar, alla förpackningar är slutna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: