Hur bra kan bilder blir det med en mobilkamera?

IMG_20170128_175444-2

Jag det kan man fundera på för ibland är det praktiskt att bara behöva ta med sig sin mobil när man är ute och reser.

Jag har testat att fota och filma en veckas semester på Cypern med bara mobilen och resultatet blev hyfsat men inte lika bra som när jag filmar med min Canon Legria G25 eller fotar med min DSLR Canon 750D.

Men mobilen, en Nexus 5X, har den stora fördelen att den inte är stor utan just – liten.

Det är inte bara så att den väger mindre och tar mindre plats utan den väcker också mindre uppmärksamhet.

Idag fotar och filmar varenda en med mobiler i alla möjliga och omöjliga sammanhang så man väcker mycket mindre uppmärksamhet när man använder sig av sin mobil.

En kväll när jag väntade på pendeln på Stockholm C funderade just på detta och ville testa hur bra bilder jag kunde ta med  mobilen.

Noterade att då mobilen har ett annorlunda bildformat och saknar zoom blir det att zooma med fötterna och välja lite annorlunda vinklar än vad jag var van vid när jag använder mina "riktiga" kameror.

Skärpan blev sådär men kameran är ljusstark så det blir bra bilder i svagt ljus men naturligtvis på bekostnad av mer brus och rörelseoskärpa.

Sedan hade jag hjälp av att "fräscha" upp bilderna i Adobes Lightroom vilket helt klart gjorde sitt till resultatet.

Men kolla på bilderna och återkom gärna och berätta vad ni tycker.

IMG_20170128_174556

IMG_20170128_174619

IMG_20170128_174656

IMG_20170128_174733

IMG_20170128_174808-2

IMG_20170128_174941

IMG_20170128_175019

IMG_20170128_175318

IMG_20170128_175407

IMG_20170128_175515

IMG_20170128_175520

IMG_20170128_180000

Copyright: ARONIA | Film, Haninge
"Dokumenterar din verklighet"

10 svar to “Hur bra kan bilder blir det med en mobilkamera?”

 1. Thomas Rådén Says:

  Det som kan fungera bra tills vidare för tågentusiaster i trånga kupeer och korridorer är troligtvis vidvinkelsbilder.

  Man kan ju fotografera en hel sovkupe med en rak tecknad 10-18mm lins, men med en iphone så får man troligtvis bara med delar av sängen.

  Men om ett eller två år så har vi nog allt i mobilen, ja.

  • arskortguldsj Says:

   Just trånga utrymmen som just sovkupéer är en utmaning även för vanliga kameror.

   Och raktecknande 10-18 mm linser är inte helt billiga.

   • Håkan B. Says:

    Nu finns det ju kameror som kan korrigera jpegbilderna digitalt. För rawfilerna finns väl möjligheten i många, nog i stort sett alla, av rawprogrammen. Några kan t.o.m. se vilket objektiv som använts och korrigera automatiskt, i övriga fall kan man korrigera för hand eller mata in siffrorna som behövs. Ken Rockwell har testat det mesta i objektivväg och publicerar dom där siffrorna. http://www.kenrockwell.com/.
    Jag har Fuji X-system själv och där funkar det hur bra som helst med dom objektiv som inte är fullt korrigerade, det gäller i stort sett bara zoomarna. Det hävdas att det här skulle inverka negativt på bildkvaliten i periferin, men det blir en viss beskärning också och jag kan inte se nån skillnad. Däremot så korrigerar man för vinjettering också och har man då en bild tagen med ett högt ISO-värde så kan man se lite mera brus i bildens periferi. För din Canon tillkommer problemet att sökaren bara kan visa den obeskärda bilden, du får alltså en något beskuren bild efter korrrigeringen. Spegellösa kameror som Fuji och, jag förmodar, Olympus visar den korrigerade bilden.

 2. Ulf Says:

  Det är lättare att hålla rent frontlinsen på en ”riktig” kamera, eftersom man i regel har något slags lock när man inte använder den. Mobilens kamera har mycket lättare för att bli sk-t-g, för där har man inget lock, och den får vara med i alla väder. Med det sagt, mobilen är inte lika bra som en annan kamera, men om man skulle hålla den ren är den inte så dålig heller.

 3. Kalle Says:

  En annan fråga: Du reser ibland till Narvik. Är det bara årskort guld och silver som kan boka egen sovkupe på just de tågen?

 4. arskortguldsj Says:

  Knepig fråga för det står inget om egen kupé i villkoren på SJs hemsida men har man Årskort Guld dyker alternativet egen 1 klass kupé upp i bokningen.

  Finns det inte 1 klass eller är 1 klass slutsåld kan man få egen 2 klass kupé men den måste bokas via SJs kundtjänst.

  Årskort Silver eller Årskort Silver Plus gäller enbart för 2 klass nattåg och man kan inte boka egen kupé i vare sig 1 eller 2 klass om man inte vill betala extra för detta.

  Reser du utan årskort kan du alltid boka egen kupé i både i 1 och 2 klass men får naturligtvis betala extra för detta.

  • Kalle Says:

   OK, så det är bara manuell boking via kundtjänst som gäller? Men varför måste man boka egen kupe via sj:s kundtjänst just på det tåget? Om jag bokar en resa på andra nattåg, även till exempelvis Boden så finns alternativet egen kupe med.

   Kanske är sj rädd för att utländska resebyråer bokar upp platser i onödan? Det senare berättdes det för mig ha varit ett ganska stort problem på nattågen för 20 år sedan. Vem vet…?

 5. thomasraden Says:

  Egen sovkupe helt till Narvik är bara tillgänglig i juli. Annars måste man gå av i Boden och sitta i 2 klass till Narvik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: