Tomas Tobé, Årskort och SJ Priopoäng

Med anledning av skriverier i media om att moderata riksdagsmannen Tomas Tobé använt SJ Priopoäng som erhålls när man tar ut ett SJ Årskort för privat konsumtion bla för inköp av vin, går jag igenom hur detta med SJ årskort och SJ Prio fungerar.

Samtidigt reflekterar jag över kring detta med privat utnyttjande av SJ årskort som man erhållit i tjänsten och några omständigheter som man måste förhålla sig till.

18 svar to “Tomas Tobé, Årskort och SJ Priopoäng”

 1. Tobias Says:

  Tomé, Tombé eller Tobé? Tre varianter i texten.

 2. Staffan Sävenfjord Says:

  Då kan du ju passa på att rätta förnamnet också. Tomas skall det vara.

 3. Tobias Says:

  För övrigt införs nu begränsningar i uttaget av produkter i bistron för innehavare av Årskort Guld. Högsta värde 200:- och max 5 produkter. Som tidigare ingen alkohol eller godispåsar.

 4. Tobias Says:

  Det var i vart fall aktuellt idag för mig och en kollega. Vi kom inte upp i beloppet, men fick info av ombordpersonalen om begränsningen.

 5. Kalle Says:

  Presis som JEK säger är knäckfrågan egentligen bara om man ”får” använda kortet även privat. Om det medges blir det förmånsbeskattning.

  Därför finns det säkert regler som säger att man inte ”får” använda kortet privat även när för riksdagsmän.

  Många tror att det är en moralisk regel – men är egentligen bara en finess för att undvika en massa ”onödigt” pappersarbete när det gäller bokföring av förmånen. När det gäller prio-poängen är det naturligtvis vädigt konstigt att en statligt anställd tjänsteman eller politiker får ut en massa värdefulla poäng att använda – troligen uteslutande för privat bruk.

  Eller så får man göra som gamla poliser som påstår att de alltid är i tjänst – oavsett om de är på jobbet eller är lediga. En vanlig inställning i bl.a. Stockholm där poliser regelmässigt åker i lokaltrafiken genom att uppvisa polisbrickan. Det senare är bara tillåtet när polisen är i tjänst…

  • Gustav Says:

   Inte för att jag jobbar i Riksdagen men jag tycker nog att alla politiker är i tjänst 24/7. Det är ett tufft jobb att alltid vara tillgänglig.

   • arskortguldsj Says:

    Visst är det så – men varför blev det då ett sådant ståhej när Tomas Tobé kopplade av med en flaska vin i tjänsten på SJs priopoäng?

    Det betraktades som privat konsumtion – trots att han ”var i tjänst”. 🙂

   • Kalle Says:

    Det är bra att det blir stå-hej om detta och liknande. Minns hur Sigvard Marjasin satt på nätterna och klippte och klistrade kvitton för struntsummor. Eller hur Håkan Juholt ”av misstag råkade” låta riksdagen betala hans privata hyra. Inte heller jättelika summor. Men om reaktionen uteblir så är det inte långt kvar tills riktig korruption äter sig in i systemen. Intressant också hur Tobé ”anmäler sig själv” först när han ertappats med händerna i syltburken.

   • Ulf Says:

    För ett antal år sedan blev det skriverier om att statsminister Persson hade använt ”regeringsplanet” för att komma hem från en semester. Han menade att det var OK eftersom ”Statsministern är alltid i tjänst”. Men när tsunamin kom hade samma statsminister inte fått reda på det förrän efter ett par dagar pga att han varit ledig…

    Med reservation för att jag minns en del detaljer fel, det var ett tag sedan detta hände.

    En annan fråga är om man ska dricka vin när man är i tjänst?

 6. Gustav Says:

  Men herregud.

  Har inte journalister viktigare saker att gräva i än några få förmåner? Här visar den Svenska avundsjukan sitt rätta ansikte. Jag lånade hem en borrmaskin från jobbet för att borra i några betongväggar hemma, ska jag då förmånsbeskatta det eller mitt SL kort som jag ibland använder privat.

  Undra hur de i Syrien hade reagerat om de visste vilka ickeproblem som Svenska journalister tar upp.

 7. Gustav Says:

  @årskortguldsj.

  Visst det kanske var ett formellt fel och även när det gäller Juholt (som jag fö gillade) är det skitsaker i jämförelse med vad journalister borde ägna sig åt oavsett om det gäller slakten i Syrien eller maffiafalangerna i Rinkeby.

  Detta får mig att tänka på Björn Afzelius

 8. janrem Says:

  Hmm..om man erhåller ett årskort i tjänsten och skattar för hela förmånen (värdet av kortet) borde ju allt vara frid och fröjd även till den den man utnyttjar kortet privat samt priopoäng, men har man inte skattat för förmånen blir det helt klart en toblerone-variant om man inte meddelar sin arbetsgivare att man använt kort eller priopoäng privat..

 9. Markus Johansson Says:

  Just riksdagsledamöter är ju lite speciella då de alltid anses var i tjänst och således inte kan göra privata resor eftersom att de aldrig är lediga. Alla resor de gör med ett kort är ju således en tjänsteresa och ska inte beskattas. Rent tekniskt har de även rätt till traktamente osv.

  Man kan ju i övrigt titta lite på reglerna om att använda arbetsgivarens dator eller mobiltelefon privat. I princip har ju företaget ett avtal med den som jobbar på företaget som säger typ att man inte får ringa privata samtal eller använda datorn privat och då är det ju ingen förmån.Ett annat krav för att man får ringa ett privat samtal är ju att det inte uppstår någon kostnad för företaget när man ringer och det har ju företaget löst genom att man har ”flatrate” abonnemang. En del företag ger ju dessutom anställda i uppdrag att testa ”nya” funktioner innan alla kunder får det, t.ex. teleoperatör som har de anställda testa ett nytt sätt att ringa på och då har den anställde som arbetsuppgift att ringa privata samtal.Då är det ju ännu svårare att se det som förmån för den anställde.

 10. Gustav Says:

  @ulf.

  Göran Persson gjorde säkert ett och annat misstag trots att han var en av de bättre statsministrar vi haft. Men kan vi inte låta vara riksdagsmän koppla av med en flaska vin på sin hemresa. Om inte, får vi supermänniskor som inte på någon punkt kan representera deras arbetsgivare, dvs oss väljare. Vill du tex ha en hal ål som Carl Bildt som inte kan driva en korvkiosk till näringsminister? Då är nog Bert Karlsson bättre?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: