SÖNDAGSRESA Kanske årets sista tågresa?

Passar på att ta en sväng på årets näst sista dag för att bara åka tåg.

Åker först med IC-tåget mot Åre för att sedan byta till snabbtåget mot Sundsvall för att åka till Gävle bara sådär.

Berättar lite om krånglade dator, behovet av regelbundna backupper och om filmen om Skänninge som jag just har redigerat och publicerat.

Dessutom lite snack om kommande resa med en följare som skall ske inom en vecka.

2 svar to “SÖNDAGSRESA Kanske årets sista tågresa?”

 1. Lennart Berns Says:

  Kul med ditt besök i Skänningen! Nedan några rader jagh skrivit för tidningen Kvällsstunden om denna station, kanske kul att känna till:

  Historien om Skänninge stationsskylt

  Permittenttrafiken under andra världskriget med tyska soldater genom Sverige till och från det ockuperade Norge mellan åren 1940 – 1943, väckte starka känslor. Men det illa rustade Sverige hade knappast något att sätta emot tyskarnas krav. Tågen rullade från Helsingborg och norrut och på några av stationerna utmed vägen gjordes raster för att soldaterna skulle kunna sträcka på benen. Som en del svenskar vid den här tiden hyste sympatier för Tyskland var det inte sällan som permittenterna bjöds på frukt och cigaretter vid dessa tillfällen. Trots den påtvingade öppna attityden från svensk sida när det gällde trafiken, var den ändå förknippad med vissa restriktioner. Soldaternas rörelsefrihet var begränsad och det fanns vakter och svenska förbindelsemän med på tågen för att se till att utfärdade anvisningar respekterades.

  Permittentresorna var också omgivna av viss förståelig sekretess. Häri ingick också att hemlighålla rutterna för tyskarna. Av det skälet, men också för att hindra främmande och fientligt flyg att navigera, spikades masonitskivor för stationsskyltarna. De var av den anledningen försedda med träramar. En av de svenska stationsskyltar som fortfarande bär vittnesbörd om denna ”maskering”, är Skänninges gamla skylt med den tidigare stavningen Skeninge. Runt skylten ses fortfarande den svarta träramen med dess mängder av spikhål som ett litet minne av krigshändelserna för 75 år sedan.

  Skänninges stationshus påminner även i övrigt om dess historia. Runt huset finns en kavalkad med inramade bilder som visar järnvägsstationens historia, från begynnelsen och i huvudsak fram till våra dagar. Ett trevligt initiativ för många andra lokala tåghistorievänner att ta efter!

  Med vänliga hälsningar, dig tidigare reskamrat Skövde – Stockholm i oktober. Och Gott Nytt År!

 2. Lennart Berns Says:

  Blev några små stavfel i mitt föregående inlägg; för tidigt på morgonen …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: